Nazwa SLD ostatecznie przeszła do historii

30 listopada br. wraz z wydaniem przez Sąd Apelacyjny w Warszawie postanowienia o odrzuceniu apelacji Zbigniewa Żaby dot. zmiany statutu SLD – faktem staje się oficjalna nazwa partii: Nowa Lewica, w skrócie graficznym – Lewica.

– Ten wyrok kończy dyskusję i proces transformacji Sojuszu Lewicy Demokratycznej w Nową Lewicę. Klamka zapadła, trochę żal. Musimy jednak... "z żywymi naprzód iść, po życie sięgać nowe..." – ze wzruszeniem mówi PIOTR HEMMERLING przewodniczący Kujawsko-Pomorskiej Rady Wojewódzkiej Nowej Lewicy.

Funkcja mi została, tylko partia nazwę zmieniła – konstatuje KRZYSZTOF PODGÓRSKI. – Od dziś jestem przewodniczącym Rady Powiatowej Nowej Lewicy w Toruniu.

Statut partii, w którym zapisano te zmiany przyjęty został już w grudniu 2019 r., lecz czekał na uprawomocnienie się apelacji. W Art. 3.  czytamy: 1. W partii działają frakcje. 2. Frakcje odzwierciedlają różne poglądy członków partii w granicach wartości i celów partii oraz działają na rzecz ich promocji w jej działalności programowej. 3. Każdy członek i członkini partii należy do jednej frakcji. Nie można należeć do więcej niż jednej frakcji.

– My, członkowie SLD jesteśmy tam, gdzie byliśmy, tyle że nasza partia nazwę zmieniła, a rozpocznie się etap zapisów chętnych do frakcji "Wiosna" w ramach partii Nowa Lewica (dawne SLD). W Toruniu zapraszamy na Szosę Chełmińską 26 p. V – kontynuuje K. Podgórski.

loga4a

Odpowiednie struktury partii rozpoczęły proces tzw. rebrandingu, czyli zmian logotypów, tabliczek adresowych, domen kont
e-mailowych i adresu strony internetowej. Zaplanowane były kongresy programowe w kolejnych województwach, w tym w kujawsko-pomorskim, a potem kongres zjednoczeniowy. Niestety, uwarunkowania drugiej fali epidemii koronawirusa uniemożliwiły zrealizowanie tych planów w przyjętych terminach. Stąd grono zawiedzionych i zasmuconych, że SLD nie pożegnano godnie. Tłumaczył to przewodniczący Włodzimierz Czarzasty na swoim wtorkowym Live Chacie.

No cóż, przykro, tym bardziej, że mi już drugą partię rozwiązali. Poprzednią SdRP, zgodnie z jej Statutem, rozwiązaliśmy i na jej bazie utworzyliśmy SLD. Dziś wprawdzie nie rozwiązujemy SLD, a zmieniamy nazwę, jednak czuję wewnętrzny żal, że kończy się jakaś epoka.

Starsi Koledzy zaliczają "trzecie rozwiązanie", wszak 30 stycznia 1990 r. rozwiązano Polską Zjednoczoną Partię Robotniczą. Najstarsi Koledzy, jak niesamowity Pan profesor Andrzej Werblan, pamięta, bo był aktywnym uczestnikiem, rozwiązanie PPS i połączenie z PPR, gdy 15 grudnia 1948 r. rodziła się PZPR.

Polska lewica bierze "wirażem" kolejny zakręt historii i maszeruje przez dzieje Polski dalej. Wszak idee równości, wolności i postępu są nieśmiertelne, uniwersalne i wciąż same się aktualizują – podsumowuje K. Podgórski.

Z treścią statutu Nowej Lewicy można zapoznać się TUTAJ

Opr. nim, 8 grudnia 2020 r.