Gościem programu Kontrast w Telewizji Zebrra.TV był Daniel Oliszewski.

Daniel Oliszewski, sekretarz Mazowieckiej Rady Wojewódzkiej Nowej Lewicy, był dzisiaj gościem programu Kontrast w Zebrra TV. Kadr 2 a copy

Rozmowa  koncentrowała się  wokół  trzech głównych  tematów:  pierwszy  to sprawy   lokalne  związane  z  Radomiem, drugi  temat  dotyczył  spraw  związanych  z  rolnictwem, oraz  obecnej  sytuacji w sadownictwie , przetwórstwie  głównie warzyw i  owoców , a  także  ogólnej  sytuacji  w  rolnictwie. Temat trzeci  koncentrował się wokół obywatelskiej  Ustawy pod  nawą  „Renta Wdowia” , która  to  ustawa znacznie poprawiłaby  sytuacje  seniorów.

Odpowiadając  na  pytanie  o  ocenę  propozycji Prezydenta Miasta Radomia  Radosława Witkowskiego  dotyczącą podniesienia  opłat  od  nieruchomości, Daniel Oliszewski  stwierdził, że zdaniem  Nowej Lewicy ,  nie  jest to  dobry  moment  na   podnoszenie  opłat  od  nieruchomości  , w  czasie  gdy  szaleje  ogromna inflacja i  drożyzna, dlatego nie  jest  czas  na dokładanie  kolejnych  opłat.

Jeśli  zaś chodzi  o   budowę  stadionu   to mieszkańcy  miasta  finansują  jego  budowę  już  od  wielu  lat i  wciąż  trzeba  dokładać  kolejne  pieniądze.  Nie  może  prezydent  obarczać mieszkańców  swoimi  błędami -  stwierdził  rozmówca .  Na  pytanie  co  byśmy  doradzili  jako Nowa Lewica  Prezydentowi  Radomia, stwierdził ,że  Nowa Lewica  często  zgłasza do Prezydenta  swoje  propozycje, ale  niestety  wszystkie  nasze  inicjatywy  i wnioski  są  odrzucane bez żadnej  dyskusji.

Lewica na  początku  kadencji  Prezydenta   uważała, że  Prezydent będzie  partnerem,   ale  obecnie  czujemy  się  rozczarowani, gdyż  Prezydent nie  rozmawia  z  nami.

Jeśli  chodzi  o  sytuacje  sadownictwa, to   jest ona  obecnie   dramatyczna i  trwa  już  od  dłuższego  czasu. Rolnicy, sadownicy, producenci  zboża  , warzyw  czy  trzody  znaleźli  się  w  bardzo  trudnej  sytuacji , gdyż  skończył się  handel  z rynkiem  wschodnim , a  nie  znaleziono  innych, nowych  rynków  zbytu.  W  tej  sprawie  rząd Prawa i Sprawiedliwości   nie  znalazł  żadnego  rozwiązania. Jeśli  chodzi  o  produkcję jabłek , to  wyprodukowanie  kilograma jabłek  kosztuje około  1,50 zł,  a    firmy  wytwórcze  proponują  0,30  zł  za kg  jabłek. Ciężko  będzie  rolnikom  przeżyć  tę    sytuacje.  Dlatego Nowa  Lewica  pracuje obecnie  nad  ustawą związaną z tą sytuacją, niebawem projekt  tej  ustawy   zostanie  skierowany   do  konsultacji  społecznej. Jest to  projekt  ustawy   o  cenach  minimalnych . Naszym  zdaniem to  będzie   ratunek  dla  rolnictwa, gdyż  będzie   dawał  pewność, że  rolnikowi  zwróciłyby  się   chociaż włożone  pieniądze, a  my  mielibyśmy  gwarancje , że   rolnik  będzie  produkował  dobrą i  zdrową żywność  i przed  wszystkim będziemy mieli  polskie  produkty . Ustawa ta gwarantowałaby  też  rolnikom obok  gwarancji  ceny, także , co  bardzo  ważne,  płynność  finansową  . Nie  może  być  tak,   jak  obecnie ,że  polscy  rolnicy  i  producenci żywności czekają na  zapłatę za  swoje  produkty  od  180  dni ,  nawet  do  roku. To  jest  niedopuszczalne, że  ktoś   bierze  od  rolnika  kredyt kupiecki i  obraca  pieniędzmi  , które  powinny  być   zapłacone producentowi. Idąc  do  sklepu  musimy  od  razu  płacić za  zakupione  towary, a  firmy kupujące  produkty  od  rolników  obracają  naszymi  pieniędzmi.  Wszystkie  te  propozycje  będą  zaprezentowane  także na kongresie  wsi  polskiej, organizowanym przez Nowa Lewicę   w  przyszłym  roku.

Daniel Oliszewski  odniósł  się  także  do  pytania   o   niedawne spotkanie  PiS  w  Przysusze . Stwierdził, że  na  spotkaniu   PiS słyszeliśmy  jedynie  propagandę, a  nie  było  tam  zaprezentowanych  konkretnych propozycji  dla  rolnictwa. Prawo  i Sprawiedliwość   uśmiecha  się tylko  do  ludzi, dużo  obiecuje, ale żadne ich  propozycje  dla  rolnictwa nie  są  realizowane. To  są  czyste  zagrywki  propagandowe. Rolnicy  są  wściekli   na PiS,   że  nic  nie  robi  dla   rolnictwa  - dodał Daniel Oliszewski.

Te  i  inne  tematy  znajdziecie  Państwo w tej  rozmowie.

Całość rozmowy do wysłuchania i obejrzenia → TUTAJ

[Opr. JL,AL]

Radom, dnia 15 grudnia 2022r.