„Bezpieczna Rodzina” na Lubelszczyźnie. „Zapowiedź premiera o wycofaniu się z podwyżek na bilety kolejowe, to efekt nacisków Lewicy”

Silna ekipa Lewicy dotarła dziś na Lubelszczyznę, posłanki i posłowie od rana na spotykali się z Polkami i Polakami na ulicach i targowiskach w Biłgoraju, w Chełmie, w Lublinie, w Opolu Lubelskim, w Parczewie czy też w Puławach. Rozmowy odbywały się twarzą w twarz, bez ochroniarzy i selekcji tematów. Wczesnym popołudniem konferencja prasowa w stolicy województwa, a po popołudniu otwarte spotkania w salach.

- Lewica jest za rodziną, dlatego bardzo ważne jest ich zabezpieczenie socjalne w czasie inflacji. Bezpieczna rodzina to żłobek i przedszkole i rozsądna szkoła z darmowym ciepłym posiłkiem dla każdego ucznia. To wreszcie dobrze płatna praca oraz zabezpieczanie starszego pokolenia – mówił podczas spotkania z dziennikarzami w Lublinie wicemarszałek Sejmu Włodzimierz CzarzastyJednocześnie zaapelował o wspólny wniosek opozycji o wotum nieufności wobec ministra edukacji Przemysława Czarnka.

Czarzasty 030223a

Czarzasty: Opozycja powinna się zjednoczyć w walce o rozsądną Polskę

O czym mówią ludzie w Polsce? O tym, że biednieją i za te same pieniądze mogą kupić coraz mniej. Publikowane badania GUS mówią dokładnie to samo - realnie Polki i Polacy zarabiają mniej i co za tym idzie kupują mniej. O coraz mniej wartych emeryturach.  O drożejących biletach i coraz mniej punktualnych pociągach.

Wycofać podwyżki cen biletów PKP

- Lewica zaproponowała swoje rozwiązanie, które sprawiłoby, że korzystanie z kolei byłoby tańsze - zerowy VAT na bilety kolejowe. O sprawie podwyżek na bilety kolejowe zrobiło się na tyle głośno, że premier musiał ogłosić wycofanie się z podwyżek – mówił poseł Maciej Konieczny. - Nie mam wątpliwości, że to jest nasza robota – podkreślił.

Konieczny 030223

Renta Wdowia

- Tematem przewodnim naszej trasy jest projekt „Renta Wdowia” – mówiła Sylwia Buźniak, współprzewodnicząca Nowej Lewicy na Lubelszczyźnie. - Lewica ma program, którego się nie wstydzi – podkreśliła.

- Starość powinna być godna i senior zaglądający do kieszeni nie powinien się zastanawiać czy stać go na lekarstwa, czy może tylko na jedzenie, a może starczy jeszcze na czynsz – mówiła posłanka Anna-Maria Żukowska. - Dlatego zbieramy podpisy pod obywatelskim projektem ustawy o rencie wdowiej – podkreśliła.

Zukowska 030223

ZBIÓRKA PODPISÓW POD OBYWATELSKIM PROJEKTEM USTAWY „RENTA WDOWIA”

Ten projekt ustawy ma zagwarantować emerytom godne normalne funkcjonowanie po stracie współmałżonka. Na te systemowe rozwiązanie czeka około półtora miliona osób. Projekt „Renta Wdowia” zakłada, że po śmierci małżonka będzie można korzystać z renty rodzinnej i 50 proc. własnego świadczenia emerytalnego. To systemowe rozwiązanie, które ma gwarantować godne, normalne życie i niepopadanie emerytów w ubóstwo. A dzisiaj emeryci to jest ta grupa społeczna, która najbardziej cierpi na kryzysie i najbardziej odczuwa skutki inflacji. Jednocześnie wsparcie państwa dla seniorów jest najsłabsze.

W maju 2022 r. projekt ustawy o “Rencie Wdowiej” Lewica złożyła w parlamencie, ale marszałek Elżbieta Witek od tego czasu trzyma go w sejmowej zamrażarce. Tymczasem obywatelski projekt ustawy musi zostać zaprezentowany na forum Sejmu, o ile wnioskodawcy zbiorą pod inicjatywą ustawodawczą 100 tysięcy podpisów, które muszą być uzbierane w przeciągu 3 miesięcy od chwili zarejestrowania komitetu, co miało miejsce w styczniu 2023 r.